Over Java

Java

Java is een eiland van overweldigend natuurschoon en diversiteit van culturen. Java wordt in het Indonesisch ook wel uitgesproken als Djawa of Jawa. Java is na Kalimantan, Irian Jaya, Sulawesi en Sumatra het grootste eiland van Indonesië. Java is in het gebied al eeuwen een cultureel, politiek en economisch middelpunt. Jakarta is de hoofdstad en ligt op de noordwestkust van het eiland. De stad heeft een lange geschiedenis waarin ze onder meerdere namen bekend stond. Batavia (1619-1942) is voor Nederlanders een bekende naam. Sinds 1972 heeft de stad haar naam Jakarta. De meeste bezienswaardigheden hebben associaties met deze lange geschiedenis. In de grootste steden na Jakarta, Soerabaja en Bandung, kom je vaak gebouwen tegen die nog resten uit de tijd van het Nederlandse kolonialisme. Twee andere grote steden zijn Jogjakarta en Surakarta. Deze culturele steden bruisen tevens van kunstvormen en tradities. De belangrijkste en grootste haven ligt in Tanjung Priok.

Land en klimaat

Java is in de lengte, van de oostkust tot aan de westkust, ongeveer 1.064 kilometer lang. In de breedte is het ongeveer 100 kilometer. Het eiland is ruim drie keer zo groot als Nederland.

Op Java zijn 45 actieve vulkanen. Deze liggen van oost naar west langs de wervelkolom van het eiland en worden geflankeerd door kalksteen richels en laagland. De Semeru is met zijn 3676 meter de hoogste berg. Zoals de meeste bergen in de omgeving is het een stratovulkaan (hoge kegelvorm). Het is gelegen in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru in het oosten van Java.

De bodem van Java is zeer vruchtbaar door verrijking van vulkanische as. Er zijn meer dan 5.000 soorten planten bekend. Java is ook het eiland van de fruitbomen. Men vindt er onder meer mango’s, ananassen, bananen en andere Aziatische fruitsoorten.

Het hele jaar is het klimaat over het algemeen warm en vochtig. De gemiddelde dagelijkse temperatuur ligt tussen de 22 en 30 graden. De hoogste temperaturen vindt men op de vlakten langs de noordelijke kust. In de bergen is het veel koeler. Het regenseizoen is officieel van november tot maart, dan valt de meeste regen.

Bevolking

Java is het drukst bevolkte eiland ter wereld. Met ruim 140 miljoen inwoners is het tevens een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. De eilandbewoners zijn een mix van primitieve, traditionele en moderne mensen. Er zijn drie grote etnische groepen te benoemen. Deze groepen spreken allemaal Indonesisch, ook wel Bahasa Indonesia genoemd, maar dan wel allen in hun hoofddialect. De meerderheid van de Javanen is moslim.

Indonesiërs zijn vroege vogels. De meeste activiteiten beginnen vroeg. Zo starten de lokale markten meestal rond de klok van 3.00 uur.

Reizen

Op Java houdt men er een nogal chaotische rijstijl op na. Zelf een auto besturen wordt niet aanbevolen omdat de verkeerscultuur onbekend is. Het huren van een auto, inclusief bestuurder, is dan een goed reisadvies. De gemiddelde snelheid is maximaal 50 km per uur. Als je een lange reis wilt maken, dan kan men het beste met de trein gaan. Er loopt namelijk een bijzonder goed onderhouden trein traject vanaf Jakarta in het westen tot Surabaya in het oosten. Je kunt zelfs de trein tot Banyawangi nemen waar de boot naar Bali vertrekt.

Hoogtepunten

– Het ervaren van het prachtige tempelcomplex van Borobudur. Bij zonsopgang of vroeg in de ochtend is dit het mooiste.

– Ronddwalen door de culturele stad Jogjakarta.

– Bezoek brengen aan de bekendste vulkaan Bromo met zijn betoverende maanachtige landschap.

– Lopen over de bergpaden naar het kratermeer van ljen, samen met een leger van sterk gewapende zwavelmijnwerkers.

Waarom hou ik van Java?

Waarom hou ik van Indonesië en dan met name van Java? Omdat ik er geboren ben. Hoewel ik nu in Nederland woon, ben ik nog steeds Indonesiër in mijn hart en dat zal altijd zo blijven. Terwijl ik aan het typen ben, mis is mijn land. Als ik aan Java denk herinner ik me de ongelooflijke mensen; hun oprechte glimlach en hun gastvrijheid. Hoewel Java voor meer dan de helft bevolkt is, heeft het nog steeds haar geweldige, mooie en adembenemende natuur. Maar vergeet ook niet de prachtige cultuur.

Ik werd verliefd op de vulkanen, meren, rivieren, watervallen, rijstveldterrassen, zonsopgangen, de traditionele dansen en de ceremonies.

Daarnaast hou ik van Indonesisch eten. Vlees en groente wordt in zoveel verschillende variaties gekookt en is daardoor erg rijk van smaak.

Ik hou van Indonesië en van mijn land Java. Dit gevoel zal nooit verdwijnen.